Vejkabos kennel

Till jägare från jägare!

Om oss

"Kvaliteten och styrkan hos avelstikarna är av största betydelse för hundaveln! Tikarna måste jaga mycket, vara mentalt absolut stabila, friska och instinktssäkra. De måste vara utrustade med starka nerver och skärpa."

20111014914.jpgVejkabos kennel har som målsättning att föda upp rastypiska jakthundar till jägare. Vi följer Svenska kennelklubbens grundregler och lämnar dessutom jaktgaranti på våra valpar.

Jaktanlaget är inte ett utan en mängd anlag som alla måste tas i beaktning. Att avla på exteriör låter sig av detta skäl inte göras. Eftersom man som mest kan ha målsättningen att förbättra några få egenskaper hos avkomman vid en parning, och de olika jaktanlagen i sig själv är fler än en, så finns inget utrymme för exteriöravel eller avel på egenskaper som prioriteras av utställnings, lydnads och övrigt hundsportsfolk.

Artikel angående utställning

Enligt erfarenhet så minskar hundens jaktegenskaper häpnadsväckande snabbt om man inte hela tiden prioriterar jaktlust i avelsarbetet.

När det gäller Wachtelhund vill vi lyfta fram de egenskaper som utmärker och särskiljer rasen. Framförallt skärpan. Detta för att det är viktigt att bibehålla rasen rastypisk. Det finns fortfarande skarpa individer men tyvärr har vi i Sverige inga avelsinstrument för att kontrollera den egenskapen (förrutom grisprov). Lyfter man inte fram de individer som verkligen har det, kommer den egenskapen att minska, och så har också tyvärr skett.

20100108-123502-2.jpg

Därför vilar det ett tungt ansvar hos uppfödarna att de själva jagar så pass mycket att de till exempel vet att hundarna jagar gris utan förarstöd, drar ner och avlivar en benskjuten dovspets och att de har en utpräglad rovviltsskärpa etcetera. Rovviltsskärpa var näst efter skallet den enskilt viktigaste egenskapen när rasen börjades avlas under kontrollerade former i rasens hemland.

Vi anser att raser ska följa ursprunglandets krav med bara smärre juridiska justeringar. Så är det ju med exteriören, där ursprungslandets krav gäller internationellt, varför inte då med jaktsätt?

Våra hundar är i första hand jakthundar och i andra hand eventuellt avelshundar.

De närmsta åren kommer kenneln delvis ändra inriktning. På grund av familj och ändrade arbetsuppgifter har vi inte längre tid att hålla det antalet hundar vi har gjort. Vi har haft Wachtelhund, Jämthund, Bayersk viltspårhund och Tysk jakt terrier. Vi kommer enbart att hålla oss med Wachtelhund de närmaste åren.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)